Muștarul este un condiment obținut din semințele plantelor de muștar, alb, brun sau negru. Acestea sunt înrudite cu varza, fiind parte din familia Brassica. De menționat că atât boabele,cât și frunzele și florile plantei de muștar sunt comestibile și au o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Când spunem muștar, pentru români, primul gând se duce la micii cu muștar, unii glumind chiar și spunând că nu ești român adevărat dacă nu ai mâncat mici cu muștar.
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a precizat care sunt beneficiile muștarului, dar și de ce este așa de bună combinația de care se bucură mare parte dintre români.
CITEȘTE ȘI: Leguma cu un impact foarte mare asupra sănătății: Previne bolile de inimă și cancerul
”Semințele sunt absolut miraculoase. Iar în această combinație anulează efectele negative ale arsurii, ale fumului, ale excesului de carne. Muștarul are efect antioxidant, protejează vasele de sânge”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește culoarea pe care îl are muștarul pe care îl găsim pe piață, Mărgărit afirmă că a fost scos din lista de ingrediente colorantul tartrazina (E102), un aditiv ce s-a dovedit a fi cancerigen, iar acum culoarea este dată de curcumina.
”Dacă vedem un muștar care are și curcuma, pentru culoarea galbenă, e și mai bun. Va avea mai mult efect antioxidant, mai mult efect antiinflamator, deci este extraordinar de bine să asociem muștarul în această combinație.
Este absolut miraculos. Efect antiestrogenic, nenumărate beneficii pentru muștar, dar, atenție la etichetă și să încercăm să luăm un muștar cât mai natural”, a mai spus nutriționistul.
Muștarul se consumă, de obicei, în cantități mici, și este o alternativă hipocalorică a altor sosuri, precum maioneza. Boabele de muștar sunt folosite în scopuri medicinale.
Muștarul conține doi antioxidanți de interes: izotiocianații și sinigrina.
Izotiocianații, uleiul responsabil de a da gustul picant întâlnit în muștar, are capacități anticancerigene pentru cancerele de sân, de plămâni, de tract gastrointestinal și de prostată.
Cu toate acestea, mecanismul rămâne neclar și sunt necesare mai multe cercetări pentru a concluziona eficacitatea beneficiilor pentru sănătate ale muștarului legate de cancer.
Izotiocianații pot juca, de asemenea, un rol în gestionarea diabetului, reduc colesterolul rău pentru a oferi efecte de protecție cardiovasculară și beneficii neurologice care pot ajuta persoanele cu autism.
Dar, la fel ca în cazul beneficiilor pentru cancer, sunt necesare mai multe cercetări.
CITEȘTE ȘI: Condimentul supranumit ”Regele mirodeniilor”: Are grijă de digestia ta și previne diareea
Sinigrina, al doilea antioxidant conținut de muștar, este un precursor al izotiocianaților până când este deteriorat sau zdrobit.
Când acest lucru se întâmplă, o enzimă îl transformă în izotiocianați sau ulei de muștar.
Cercetările arată că acest antioxidant are proprietăți anticancerigene, antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii și de vindecare a rănilor, notează VeryWellFit.